ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରୀ ବାସି ପଖାଳ | Health Benefits Of ‘Pakhala Bhata’ – An Indigenous Odia Food

ବାସି ଖାଦ୍ୟ ସାଧାରଣତଃ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ। ମାତ୍ର ବାସି ପଖାଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବେଶ ଲାଭଦାୟକ। ଏହି କାରଣରୁ ଏହାକୁ ସେବନ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଥାଏ। ବିଶେଷ କରି ଖରାଦିନେ ଅଧିକାଂଶ ପଖାଳ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥାଆନ୍ତି। ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା ଏହି ପଖାଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ କେତେ ଉପକାରୀ..

ଓଡ଼ିଶାର ହୃଦୟରେ ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ଖାଦ୍ୟ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ପିଢ଼ି ପିଢ଼ିକୁ ପୋଷଣ ଦେଇ ଆସୁଛି। ପଖାଳ ଭାତ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ଏହି ସାଧାରଣ କିନ୍ତୁ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ, କେବଳ ଏକ ପାକକଳାର ଆନନ୍ଦ ନୁହେଁ- ଏହା ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଓଡ଼ିଆ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରମାଣ । ପଖାଳ ଭାତ, ଯାହାର ଅର୍ଥ “ଫରମେଣ୍ଟେଡ୍ ରାଇସ୍,”, ଏକ ସରଳ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ଯାହା ରନ୍ଧା ଚାଉଳକୁ ପାଣିରେ ଭିଜାଇ କିଛି ଘଣ୍ଟା କିମ୍ବା ରାତି ସାରା ଫରମେଣ୍ଟ ହେବାକୁ ଦେଇ ତିଆରି କରାଯାଏ । ପ୍ରାୟତଃ ଭଜା ମାଛ, ଭଜା ପନିପରିବା କିମ୍ବା ଦହି ଭଳି ପାର୍ଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ, ପଖାଳ ଭାତ କେବଳ ଓଡ଼ିଆ ପରିବାରରେ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ। ଏହି ବ୍ଲଗରେ, ଆମେ ପଖାଳ ଭାତର ଅନେକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ଏବଂ ଏହି ସ୍ୱଦେଶୀ ଓଡ଼ିଆ ଖାଦ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବାକୁ କାହିଁକି ଯୋଗ୍ୟ ତାହା ଆଲୋଚନା କରିବା ।

୧. ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସରେ ଭରପୂର: ଅନ୍ତନଳୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରେ (Rich in Probiotics: Boosts Gut Health)

ପଖାଳ ଭାତର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଏହାର ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ ବିଷୟବସ୍ତୁ। ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଲାକ୍ଟୋବାସିଲି ପରି ଲାଭଦାୟକ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆର ବୃଦ୍ଧିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରେ, ଯାହା ଏକ ସୁସ୍ଥ ଅନ୍ତନଳୀ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ (promote a healthy gut microbiome) କରିବା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା। ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଅନ୍ତନଳୀ ମାଇକ୍ରୋବାୟୋମ (A balanced gut microbiome) ହଜମ, ପୁଷ୍ଟିକର ଅବଶୋଷଣ (nutrient absorption) ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ (overall immune function) ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ। ପଖାଳ ଭାତର ନିୟମିତ ସେବନ ପେଟ ଫୁଲିବା, କୋଷ୍ଠକାଠିନ୍ୟ ଏବଂ irritable bowel syndrome (IBS) ପରି ପାଚନ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରେ। ଏହା ସହିତ, ଏକ ସୁସ୍ଥ ଅନ୍ତନଳୀ (healthy gut ) ଉନ୍ନତ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ, କାରଣ gut-brain axis ମନ ଏବଂ ଜ୍ଞାନାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ।

୨. କୁଲିଂ ଇଫେକ୍ଟ: ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ (Cooling Effect: Perfect for Summers)

ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ହେତୁ ପଖାଳ ଭାତକୁ ପ୍ରାୟତଃ “କୁଲିଂ ଫୁଡ୍” ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ଓଡ଼ିଶାର ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଯେଉଁଠାରେ ତାପମାତ୍ରା ୪୦ ଡିଗ୍ରି ଉପରେ ରହିଥାଏ, ସେଠାରେ ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଶୀତଳକ (natural coolant) ଭାବେ କାମ କରିଥାଏ। ପଖାଳ ଭାତରେ ଥିବା ପାଣିର ମାତ୍ରା ଶରୀରକୁ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବେଳେ ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଲାକ୍ଟିକ୍ ଏସିଡ୍ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଥାଏ, ଯାହାର ଶୀତଳ ପ୍ରଭାବ ରହିଥାଏ। ଏହା ଏହାକୁ ଗରମକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଡିହାଇଡ୍ରେସନ୍ ଓ ହିଟ୍ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍ ଭଳି ଗରମ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ରୋଗକୁ (heat-related illnesses) ରୋକିବା ପାଇଁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଖାଦ୍ୟ କରିଥାଏ।

୩. କମ୍ କ୍ୟାଲୋରୀ: ଓଜନ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ସହାୟକ (Low in Calories: Aids in Weight Management)

ଯେଉଁମାନେ ନିଜର ଓଜନ କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପଖାଳ ଭାତ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ ଅଟେ । ବିଶେଷକରି ସର୍ବନିମ୍ନ ତେଲ କିମ୍ବା ଚର୍ବିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହଉଥିବାରୁ ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ କ୍ୟାଲୋରି କମ୍ ଥାଏ। ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜଟିଳ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳ ରୂପରେ ବିଭକ୍ତ କରିଥାଏ, ଯାହା ଶରୀରକୁ ହଜମ କରିବା ଏବଂ metabolize. ସହଜ କରିଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପଖାଳ ଭାତରେ ପାଣିର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ଥିବାରୁ ତୃପ୍ତତାର ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଅତ୍ୟଧିକ ଖାଇବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଏହାକୁ ପନିପରିବା କିମ୍ବା ଚର୍ବିଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଭଳି ପୁଷ୍ଟିକର ପାର୍ଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ସହିତ ମିଶାଇ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ, ଓଜନ-ଅନୁକୂଳ meal ତିଆରି କରାଯାଇପାରିବ।

୪. ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର: ଆବଶ୍ୟକ ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ( Rich in Nutrients: Provides Essential Vitamins and Minerals)

ପଖାଳ ଭାତ କେବଳ କାର୍ବୋହାଇଡ୍ରେଟ୍ ର ଉତ୍ସ ନୁହେଁ; ଏହା ଆବଶ୍ୟକ ଭିଟାମିନ୍ ଏବଂ ମିନେରାଲ୍ସ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଜୈବ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ (enhances the bioavailability of nutrients), ଯାହା ଶରୀର ପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଶୋଷଣ କରିବା ସହଜ କରିଥାଏ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଫର୍ମେଣ୍ଟେଡ୍ ଚାଉଳ ଥାୟାମିନ୍, ରାଇବୋଫ୍ଲାଭିନ୍ ଏବଂ ନିଆସିନ୍ ସମେତ ବି ଭିଟାମିନର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉତ୍ସ, ଯାହା ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ସ୍ନାୟୁ ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ | ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ଆଇରନ୍, ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଏବଂ ପୋଟାସିୟମ୍ ଭଳି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ରହିଛି, ଯାହା ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନ, ମାଂସପେଶୀ କାର୍ଯ୍ୟ (muscle function) ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋଲାଇଟ୍ ସନ୍ତୁଳନ (electrolyte balance) ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ଶାରୀରିକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ।

୫. ପାଚନ କ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ: ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱ ଅବଶୋଷଣ କୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ (Improves Digestion: Enhances Nutrient Absorption)

ପଖାଳ ଭାତ ରେ ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା କେବଳ ଏହାର ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ ଅଂଶକୁ ବଢ଼ାଇନଥାଏ ବରଂ ଫାଇଟିକ୍ ଏସିଡ୍ ଭଳି ଆଣ୍ଟି-ନ୍ୟୁଟ୍ରିଏଣ୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥାଏ। ଶସ୍ୟରେ (grains) ମିଳୁଥିବା ଫାଇଟିକ୍ ଏସିଡ୍ ଆଇରନ୍ ଓ ଜିଙ୍କ୍ ଭଳି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଶୋଷଣକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିଥାଏ। ଫାଇଟିକ୍ ଏସିଡ୍ ର ସ୍ତର କୁ ହ୍ରାସ କରି, ପଖାଳ ଭାତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଶରୀର ଏହି ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱକୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଶୋଷଣ କରିପାରିବ | ତେଣୁ ଏହା ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱର ଅଭାବ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଉଦ୍ଭିଦ-ଆଧାରିତ ଖାଦ୍ୟ ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ।

6. ଡିଟକ୍ସିଫିକେସନ୍ କୁ ସମର୍ଥନ କରେ: ଶରୀରକୁ ସଫା କରିଥାଏ (Supports Detoxification: Cleanses the Body)

ପଖାଳ ଭାତ ଏହାର ବିଷମୁକ୍ତିକରଣ (detoxifying) ଗୁଣ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ସମୟରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଲାକ୍ଟିକ୍ ଏସିଡ୍ ଲାଭଦାୟକ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆର ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଏବଂ କ୍ଷତିକାରକ ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥକୁ ବାହାର କରି ପାଚନ କ୍ରିୟାକୁ ସଫା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏହି ଡିଟକ୍ସିଫିକେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଯକୃତକାର୍ଯ୍ୟରେ (liver function) ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରେ, ଚର୍ମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ (enhance skin health) ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଜୀବନଶକ୍ତିବୃଦ୍ଧି କରିପାରେ (boost overall vitality) । ପଖାଳ ଭାତର ନିୟମିତ ସେବନ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପାଚନ ପ୍ରଣାଳୀ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ, ଯାହା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଜରୁରୀ।

୭. ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବଢ଼ାଇଥାଏ: ଶରୀରର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ କରିଥାଏ (Boosts Immunity: Strengthens the Body’s Defense Mechanism)

ଏକ ସୁସ୍ଥ ଅନ୍ତନଳୀ (healthy gut) ହେଉଛି ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତିର ମୂଳଦୁଆ, ଏବଂ ପଖାଳ ଭାତ ଉଭୟକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଫରମେଣ୍ଟେଡ୍ ରାଇସ୍ (fermented rice) ରେ ଥିବା ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସ ଆଣ୍ଟିବଡି ଉତ୍ପାଦନକୁ (production of antibodies) ଉତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ କୋଷଗୁଡ଼ିକର (immune cells) କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ ପ୍ରଚୁର ମାତ୍ରାରେ ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ ରହିଥାଏ, ଯାହା ଅକ୍ସିଡେଟିଭ୍ ଷ୍ଟ୍ରେସ୍ କୁ ଦୂର କରିବା ସହ ପ୍ରଦାହ (inflammation) କୁ କମ୍ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ପଖାଳ ଭାତକୁ ସାମିଲ କରି, ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରର ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଯନ୍ତ୍ରକୁ (body’s natural defense mechanisms) ମଜବୁତ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସଂକ୍ରମଣ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରୋଗର (chronic diseases) ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିପାରିବେ।

୮. ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ: ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ (Regulates Blood Sugar Levels: Ideal for Diabetics)

ପଖାଳ ଭାତରେ glycemic index କମ୍ ଥାଏ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ଏବଂ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ରକ୍ତ ପ୍ରବାହରେ glucose ଛାଡିଥାଏ। ତେଣୁ ଏହା ମଧୁମେହ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଏହି ରୋଗ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ବିକଳ୍ପ ଅଟେ | Glucose ର ଧୀର ମୁକ୍ତି (slow release of glucose) ରକ୍ତରେ ଶର୍କରା ସ୍ତରରେ ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଯାହା ଉତ୍ତମ ଗ୍ଲାଇସେମିକ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ପଖାଳ ଭାତରେ ଥିବା ଫାଇବର ପାଚନ କ୍ରିୟା ଓ ଅବଶୋଷଣକୁ ମନ୍ଥର କରି ରକ୍ତଶର୍କରା ସ୍ତରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।

୯. ହୃଦୟ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ: କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର କୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ (Promotes Heart Health: Reduces Cholesterol Levels)

ପଖାଳ ଭାତରେ ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା bioactive peptides ଉତ୍ପାଦନ କରେ ଯାହା କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଦେଖାଯାଇଛି । ଏହି ପେପ୍ଟାଇଡ୍ ଅନ୍ତନଳୀରେ (intestines) କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲର ଅବଶୋଷଣକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ହୃଦ୍ ରୋଗର ଆଶଙ୍କା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଏହି ଖାଦ୍ୟରେ saturated fats କମ୍ ଏବଂ ଫାଇବର ଅଧିକ ଥାଏ, ଯାହା ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ। ନିୟମିତ ପଖାଳ ଭାତ ଖାଇବା ସହ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଲେ କୋଲେଷ୍ଟ୍ରଲ ସ୍ତର ବଜାୟ ରହିବା ସହ ହୃଦ୍ ରୋଗ ର ଆଶଙ୍କା କମ୍ ହୋଇଥାଏ।

୧୦. ତ୍ୱଚାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କୁ ବଢ଼ାଇଥାଏ: ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ରଙ୍ଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ (Enhances Skin Health: Promotes a Glowing Complexion)

ପଖାଳ ଭାତର detoxifying ଏବଂ anti-inflammatory ଗୁଣ ଆପଣଙ୍କ ତ୍ୱଚା ପାଇଁ ଚମତ୍କାର କାମ କରିପାରେ । ଏକ ସୁସ୍ଥ ଅନ୍ତନଳୀ (healthy gut) ସଫା ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ତ୍ୱଚା ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ଜଡିତ, କାରଣ ଏହା ବ୍ରଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚର୍ମ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରୁଥିବା ବିଷାକ୍ତ ପଦାର୍ଥକୁ ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ | ଫରମେଣ୍ଟେଡ୍ ରାଇସ୍ (fermented rice) ରେ ଥିବା ଆଣ୍ଟିଅକ୍ସିଡାଣ୍ଟ free radicals ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା କ୍ଷତିରୁ ତ୍ୱଚାକୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ, ଯାହା ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟର ଲକ୍ଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କ ଖାଦ୍ୟରେ ପଖାଳ ଭାତକୁ ସାମିଲ କରି, ଆପଣ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ତ୍ୱଚା ହାସଲ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ଚର୍ମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟରେ (overall skin health) ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିବେ |

ଘରେ ପଖାଳ ଭାତ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ (How to Prepare Pakhala Bhata at Home)

ପଖାଳ ଭାତ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସରଳ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଉପାଦାନ ଆବଶ୍ୟକ। ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଏଠାରେ ଏକ ମୌଳିକ ରେସିପି ଅଛି:

ଉପାଦାନ (Ingredients):

  • ରନ୍ଧା ଚାଉଳ
  • ପାଣି
  • ଲୁଣ (ସ୍ୱାଦ ଅନୁସାରେ)
  • ଦହି (ବିକଳ୍ପ, ସ୍ୱାଦ ଏବଂ ପ୍ରୋବାୟୋଟିକ୍ସ ପାଇଁ)
  • ଭାଜା ମାଛ, ଭାଜା ପନିପରିବା କିମ୍ବା ଆଚାର ଭଳି ପାର୍ଶ୍ୱ ବ୍ୟଞ୍ଜନ

ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ (Instructions):

  • ଏକ ପାତ୍ର ରନ୍ଧା ଭାତ ନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ପାଣି ମିଶାନ୍ତୁ। ପାଣି ଭାତକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଡ଼ାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ ହେବା ଉଚିତ। (The water should be enough to cover the rice completely.)
  • ଏଥିରେ ଚିମୁଟାଏ ଲୁଣ ପକାଇ ଭଲ ଭାବେ ମିଶାଇ ଦିଅନ୍ତୁ। ଫର୍ମେଣ୍ଟେସନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ସ୍ୱାଦ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆପଣ ଏକ ଚାମଚ ଦହି ମଧ୍ୟ ମିଶାଇ ପାରିବେ ।
  • ପାତ୍ରକୁ ଘୋଡ଼ାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପସନ୍ଦ ଅନୁସାରେ 4-6 ଘଣ୍ଟା କିମ୍ବା ରାତିସାରା କୋଠରୀ ତାପମାତ୍ରାରେ ରହିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ।
  • ଫରମେଣ୍ଟେଡ୍ ହେବା ପରେ, ଆପଣଙ୍କ ପସନ୍ଦ ପାର୍ଶ୍ୱ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ସହିତ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥିବା ପଖାଳ ଭାତ ପରିବେଷଣ କରନ୍ତୁ।

ଉପସଂହାର (Conclusion)

ପଖାଳ ଭାତ କେବଳ ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ଓଡ଼ିଆ ଖାଦ୍ୟ ନୁହେଁ- ଏହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଲାଭର ଭଣ୍ଡାର । ଅନ୍ତନଳୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ (gut health) ଏବଂ ରୋଗ ପ୍ରତିରୋଧକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ହୃଦୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ (heart health) ଏବଂ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ତ୍ୱଚାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ଦେଶୀ ଖାଦ୍ୟରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ନା କିଛି ଅଛି | ଏହାର ସରଳତା, ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ଏହାକୁ ଯେକୌଣସି ଖାଦ୍ୟରେ ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ | ତେଣୁ, ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପୁଷ୍ଟିକର ଏବଂ ସତେଜ ଖାଦ୍ୟ ଖୋଜୁଛନ୍ତି, ପଖାଳ ଭାତ ବନେଇବାକୁ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଆପଣ କେବଳ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରକୁ ପୋଷଣ କରିବେ ନାହିଁ, ବରଂ ଓଡ଼ିଶାର ରୋଷେଇ ଘରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ପରମ୍ପରାକୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଦେବେ।

ପଖାଳ ଭାତକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଆପଣ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ରୋଷେଇ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରିବା ସହିତ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନ ଯାପନ ଦିଗରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବେ । ଆପଣ ଜଣେ ଓଡ଼ିଆ ବାସିନ୍ଦା ହୁଅନ୍ତୁ କିମ୍ବା ଉତ୍ସାହୀ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରେମୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏହି ଖାଦ୍ୟ ଆପଣଙ୍କୁ ସତେଜ, ଉର୍ଜାବାନ ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନର ମୂଳ ସହିତ ଜଡିତ ଅନୁଭବ କରାଇବ।

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *